Traumaverwerking (EMDR) bij Psycholoog Leeuwarden

Oftewel het Post-traumatische Stress Syndroom

Als we het er over hebben noemen we het ‘traumaklachten’. Maar dat woord klopt niet helemaal; officieel heet het Post-traumatische Stress Syndroom (PTSS). Je klacht komt dus van de stress die je na het trauma krijgt.

Een trauma is een indrukwekkende gebeurtenis. Het kan iets zijn dat je overkomen is, iets dat je zag of hoorde en dat je enorm raakte. Niemand kan je vertellen wat een trauma is en wat niet – ik houd eenvoudigweg aan dat als het voor jouw indrukwekkend was, het voor jou een trauma is.

Snel weer verder willen

Rondom het trauma kan er veel gebeuren. De natuurlijke reactie is dat je door wilt. Je wilt het achter je laten, zo snel mogelijk vergeten en weer verder. Al jouw unieke verdedigingsmechanismen springen op ‘alert’. Vaak zijn dat handige emotionele trucjes die je vaker hebt gebruikt om te ‘overleven’. Ze zijn zó sterk en zó automatisch dat je ze misschien niet eens allemaal door hebt.

Het is trouwens fijn dat ze er zijn, je zou niet zonder kunnen. Evengoed houdt die oplossing geen rekening met eventuele langetermijngevolgen. Je wilt dat het nu weg is, dat het nu ophoudt.

Het trauma komt terug, heftiger dan ooit

Er gaat tijd voorbij, dat kan jaren zijn, maar ook maanden of weken. Het lijkt alsof je het trauma hebt losgelaten, in sommige gevallen ben je het ook echt helemaal vergeten. En dan ineens komt het terug; het gevoel, de emoties en gedachten. Niet een beetje, maar allesoverheersend.

Het pakt je leven en neemt het in beslag. Je gedachten, piekeren ’s nachts en zelfs in dromen. Een aanslag op je leven, op wie je bent, op waar je bent in je leven. Het is een extreme vorm van het verlies van controle, je hebt geen grip meer op je dagelijks leven. Natuurlijk treden op dit moment al die automatische processen weer in werking. Vreemd genoeg hebben ze geen enkel effect, wat je ook een gevoel van paniek en machteloosheid kan geven.

Terug naar het trauma

Bijna elke vorm van behandelen gaat eerst terug naar het moment van trauma. Dat is geen fijne gedachte, maar de beste manier om op een goede manier het werk van verwerken nog eens helemaal door te maken.

Vaak zien cliënten op tegen de sessie waarop we het trauma weer naar boven halen, en alle cliënten zijn opgelucht als het gedaan is. Het voelt als een enorme stap, een last van de schouders, je kunt weer ademen.

Traumaverwerking met behandelmethode EMDR

EMDR betekent: Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Door de bewegingen van de oog ben je tijdens het verwerken van een trauma gericht op het verleden en op het heden (de oogbeweging). Deze techniek is zeer succesvol voor het verwerken van een trauma in een korte periode en zonder langdurige sessies.

EMDR therapie Leeuwarden

De eerste sessie is vaak erg intens en kan als heftig worden ervaren. We pakken het trauma gelijk vast. Daarna ontkrachten we met EMDR en positieve stappen het trauma, zodat je steeds meer ontspannen wordt in die situatie.

Jezelf ontwikkelen als proces van verwerking

Vanaf die sessie werken we aan een goede, gestructureerde verwerking van het trauma. Waarin we ook jouw patronen van verdediging onder de loep nemen.

Naast dat je je trauma een plek geeft, leer je wat jouw eigen valkuilen zijn, waar je jezelf in de weg zit en hoe je jezelf daarin verder kunt ontwikkelen.

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag?

Bel dan voor een afspraak naar 058-5853741 of vul het contactformulier in. Ik wil je graag helpen bij Psycholoog Leeuwarden.