Psycholoog Leeuwarden

Henrike van der Velde – Psycholoog Leeuwarden

“Ik heb een intakestop maar je kan wel terecht bij mijn collega Lisa Schutte.”

Juf

Het begon als zondagsschooljuf, vond ik het fijn om met kinderen te werken. Ik was er ook goed in, maakte makkelijk contact, keek verder dan het gedrag en zag het kind. Ik werd mij bewust van de invloed van volwassenen op het leven van kinderen. Ik ontdekte dat een stabiele omgeving een positieve bijdrage leverde aan hun ontwikkeling. Ik was hierdoor geïntrigeerd en koos daarom voor een opleiding Pedagogiek.

Eigen opvatting

Hoewel de opleiding buitengewoon waardevol en interessant is, was het voor mij op punten te star en dogmatisch. Ik merkte dat de visie op ontwikkeling en psyche gekleurd werd door het gekozen perspectief en ik was nieuwsgierig en wilde mijn blik verbreden. Opgeteld was het tijd om verder te gaan, om door te leren.

Psychologie

Tijdens mijn opleiding psychologie ontdekte ik geweldige handvatten om mijn passie uit te kunnen voeren. Namelijk het helpen van mensen in het vinden van hun kracht. Door deze opleiding is mijn blik veel breder geworden en is ontwikkeling van de persoonlijkheid mijn specialiteit geworden, ongeacht de leeftijd. Je persoonlijke geschiedenis blijft een rol spelen, dingen uit je kindertijd kunnen je nu nog dwarszitten. Ik richtte me in en na mijn studie op cognitieve gedragstherapie, Emotionally Focused Therapy, Acceptance & Commitment Therapy en oplossingsgerichte therapie.

Die combinatie van methoden geeft een breed en volledig spectrum aan mogelijkheden om cliënten op een betrokken en vakkundige manier te helpen.

Werk

Na mijn studie werkte ik zowel in eerstelijns- als in tweedelijnszorg. Zo heb ik 5 jaar als jongerenwerker gewerkt en begeleidde en coachte ik jongeren in het ontwikkelen van een positieve, stabiele persoonlijkheid. Er werd onder andere aandacht besteed aan gamen, positieve gewoonten, studiekeuze en toekomstbeeld.

Breedte vind ik plezierig, en de afwisseling in cliënten en klachten houdt me scherp, alert en veelzijdig. Ik vind het belangrijk dat een psycholoog ‘bereik’ heeft, klachten zijn niet scherp gescheiden en ervaring met het ene thema kan een ander thema helpen.

Ik heb ontdekt dat ik vooral werk vanuit een opvatting dat ieder mens kan floreren en een vitale kant heeft, die kan groeien met de juiste persoonlijke zorg en steun. De focus in de gesprekken ligt vooral op verbondenheid, communicatiestijlen en het bouwen aan een gezonde basis.

De diepte in

In mijn werk zoek ik de diepte op. Behandelingen zijn betekenisvol, de onderwerpen zijn persoonlijk, relevant en hebben betrekking op de kwaliteit van je leven. Ik breng je zo dicht mogelijk bij jezelf. Ook al moeten we daar soms muren voor breken.

Het proces is daarmee soms indrukwekkend, het zet je altijd aan het denken en helpt je tot de kern van jezelf te komen. Ik put voldoening en energie uit dat proces en het resultaat dat we samen bereiken.

Betrokkenheid en motivatie

Hoewel het in de behandeling geen rol speelt –tenzij een cliënt daarom vraagt– is mijn christelijke geloof een wezenlijk deel van mijn leven. Het bepaalt mede mijn betrokkenheid, mijn motivatie en ook hoe ik de kracht van mijn cliënten zie. Ik denk ook dat het de bron is voor de toegankelijke, warme stijl van werken die cliënten steunt op momenten dat het echt even te zwaar is om alleen te dragen.

Zelf ben ik moeder van drie kinderen.

Neem contact met mij op

Heb je nog vragen of wil je meer weten over mij of mijn psychologenpraktijk Psycholoog Leeuwarden? Bel gerust voor een afspraak naar 058-5853741 of stuur een mail, ik help je graag. Ik kan de therapie ook in het Fries geven.