Ik help je graag bij Terapy Ljouwert

Een behandeling op maat

In het eerste gesprek maken we kennis. Je vertelt je verhaal, als psycholoog stel ik je vragen en samen komen we tot een precieze omschrijving van je klacht. Daarnaast wil de psycholoog ook meer over jou weten; over wie je bent, wat belangrijk voor je is, hoe je je leven ervaart enzovoort. Terwijl we dat bespreken, leer je de psycholoog beter kennen.

Spreekt de stijl je aan? Denk je dat we samen kunnen werken? Aan de hand van dit gesprek zal voor het tweede gesprek een globaal behandelplan worden opgesteld.

De werkhypothese

Het behandelplan geeft richting; een plan van aanpak waarin je klacht goed geformuleerd staat en de manier waarop je er uit kunt groeien. Dat is geen star boekwerk overigens, we bespreken het, jij geeft aan wat je wel en niet aanspreekt en hoe jij over onderdelen denkt. Op die manier zetten we samen de route uit waar de psycholoog vakinhoudelijk achter kan staan en jij persoonlijk.

Aan de slag

Jij staat centraal, waardoor er geen twee trajecten gelijk zijn. Er zijn vier methoden die vaker terugkomen: cognitieve gedragstherapie, ACT, schematherapie en oplossingsgerichte therapie.

Cognitieve Gedragstherapie

Veel klachten komen voort uit ‘verkeerde’ gedachten. Gedachten die niet kloppen bij de werkelijkheid. Om er achter te komen welke gedachten dan wel passen (en die je meteen helpen in jouw situatie) gaan we op onderzoek. Je komt er proefondervindelijk achter wat er zou gebeuren als je de dingen eens anders deed. Is het wel zo eng? Voelt het wel zo raar? Reageren ze wel zo anders? En hoe voelt het voor jou?

ACT

ACT, acceptance and commitment therapy, helpt je meer grip te krijgen op je leven. Dat doen we door de dingen te accepteren waar je nu eenmaal niks aan kunt doen en daar waar je wél iets kunt doen dat ook echt te doen. Veel mensen vechten voor onmogelijke doelen, onbereikbare wensen en onrealistische veranderingen. Dat is dubbel zonde: zaken waar je wél iets aan kunt doen krijgen minder aandacht en het kost je veel energie.

Oplossingsgerichte therapie

Veel behandelingen richten zich op de klacht. Waar komt die vandaan? Wat betekent het? Welke patronen liggen er aan ten grondslag? Oplossingsgerichte therapie daar draait het helemaal om. Je vraagt je af wat je eigenlijk wilt. Hoe je wilt dat je leven eruit ziet. Wat je graag zou willen veranderen. Die gedroomde wereld ligt doorgaans onvoorstelbaar ver weg. Het lijkt niets met jou te maken te hebben. Maar als je stapje voor stapje van die verre wereld naar jezelf terugdenkt, dan blijkt elk stapje best te doen. Je werkt op een positieve manier weg van je klacht.

Zelf weer verder

Gedurende de behandeling krijg je beter zicht op jezelf. Je weet beter wat je kunt en wat je echt belangrijk vindt. Daarbij geven de praktische en concrete methoden je de middelen om jezelf te helpen. Ook in de toekomst.

In onze psychologenpraktijk komen mensen van allerlei komaf met volkomen verschillende vragen waarvan de meesten niet in een hokje te plaatsen zijn. Toch zijn er ook een aantal klachten die we vaker tegenkomen en waar je je misschien in herkent:

Terapy Ljouwert – wat we voor jou kunnen doen

Wil je meer weten over Therapie Leeuwarden? Bel gerust voor een afspraak naar 058-5853741 of stuur een mail. Ik help je graag bij Terapy Ljouwert.