Met welke klachten ga je naar een psycholoog?

Kom met elke vraag

In psychologenpraktijk Psycholoog Leeuwarden mag elke vraag gesteld worden. Het is zonde van jouw tijd en energie als je je af moet zitten vragen ‘kan ik dit nu wel of niet vragen?’, ‘is dit nu wel of niet iets voor de psycholoog?’ Nee, daar hoef je je nooit druk om te maken: gewoon vragen.

Ik kan, op basis van je vraag of verhaal, vrij duidelijk vertellen wat ik voor je kan doen. En als blijkt dat ik niet degene ben die je nu kan helpen, dan kan ik je doorverwijzen; ik ben goed bekend met de meeste zorgverleners in de regio.

Ik heb het gevoel dat ik vast zit

Veel mensen hebben dat gevoel wel eens. In de meeste gevallen gaat dat gevoel weer weg of lukt het je iets te veranderen waardoor je weer in beweging komt. Dat gevoel van vast te zitten is eigenlijk een optelsom van onvrede en onvermogen. Kennelijk ben je niet tevreden met (aspecten uit) je leven, maar lukt het je niet daar iets aan te doen. Vanuit dit gevoel kan een psycholoog veel voor je betekenen. De meeste cliënten met dit thema in de basis merken snel verandering en kunnen ook gauw weer zelf verder.

Ik ben mezelf niet

Misschien wel het meest voorkomende vraagstuk. Het is makkelijk om het contact met jezelf te verliezen. Je leven gaat snel, van alles eist je aandacht op, in de drukte stomp je een beetje af. Je leert signalen van je lichaam en je innerlijk te negeren om langer door te kunnen en meer aan te kunnen. En zo zet je jezelf stukje bij beetje buiten spel.  Dat is niet niks: je waarden, je dromen, de dingen die je écht belangrijk vindt; ze verdwijnen in een mist van, vaak oppervlakkige, drukte. Het is moeilijk om je in de storm van alledag staande te houden.

De psycholoog gaat je helpen de weg naar jezelf terug te vinden, het contact te herstellen en jouw unieke manieren te vinden om altijd dicht bij jezelf te blijven.

Er is me iets vreselijks overkomen

Elk vraagstuk en elke klacht die je van binnen voelt, heeft met de buitenwereld te maken. Of het nu om je werk gaat, vrienden, je relatie of een gebeurtenis. Je bent altijd in de wereld. Er heeft altijd iemand met je te maken. En nu kan het zijn dat je iets vreselijks overkwam: een verlies, een trauma, een overweldigende gebeurtenis. Die, voor jou, zó groot is dat je het niet kunt behappen. Je trekt het niet. Het is te veel, te zwaar, te groot. En je omgeving weet zich eigenlijk ook geen raad met je.

Diepere patronen vinden

De psycholoog kan niet alleen diepere patronen blootleggen die jou in de weg staan om deze gebeurtenis goed te verwerken, hij of zij kent ook de technieken en methoden die je een steuntje in de rug geven. Ook al voelt het misschien niet zo, je bent niet de eerste die dit meemaakt – sterker nog, er zijn technieken, methoden en middelen die je kunnen helpen. Veel cliënten vinden steun bij zo’n methode en ontwikkelen, samen met de psycholoog een eigen stijl, een eigen, nieuwe manier.

Veel voorkomende vragen en problemen

In psychologenpraktijk Psycholoog Leeuwarden werken we los van protocollen, maar wel met kennis en op basis van een wetenschappelijk fundament. Het is zinvol om gebruik te maken van bewezen methoden, en het is nog zinvoller om die methoden toe te passen in een mix die precies past bij de stijl van de cliënt.

In de praktijk komen mensen van allerlei komaf met volkomen verschillende vragen waarvan de meesten niet in een hokje te plaatsen zijn. Toch zijn er ook een aantal klachten die we vaker tegenkomen en waar je je misschien in herkent:

Meteen een afspraak maken

Heb je nog vragen, of wil je weten of we jou kunnen helpen? Bel of mail voor een afspraak naar 058-5853741 of vul het contactformulier in bij Psycholoog Leeuwarden. We zijn benieuwd naar je verhaal en willen je graag helpen.