Wanneer ga je naar een psycholoog in Leeuwarden?

Omdat je het zelf even niet ziet

Als je zelf niet ziet hoe het verder moet, als je vastzit, of je het gevoel hebt geleefd te worden, dan doe je er goed aan eens met een psycholoog te spreken. Onderwerpen betreffen doorgaans het leven, werk en de liefde.
Je komt er zelf of met familie en vrienden niet uit. En terwijl je weet dat er iets moet veranderen, heb je geen idee wat of hoe.

Duidelijke klachtprofielen

Het kan zijn dat je weet waar je last van hebt. Sommige klachten zijn overduidelijk. Je kunt er online veel over vinden, er zijn goede boeken over geschreven en je kunt op forums terecht. Dat zijn vaak ook klachten die in de wetenschap goed onderzocht zijn en waar meerdere behandelplannen voor zijn. Denk aan: een burn-out, angstklachten, rouw- en verliesverwerking of trauma-klachten.

Verzameling vage klachten

Verreweg de meeste cliënten weten het niet precies. Ze hebben al weken op internet gezocht naar goede omschrijvingen, symptomen waar ze zich in herkennen of wikipedia-pagina’s over psychische klachten. Maar niets past echt. Dit zijn uiteindelijk vraagstukken rondom identiteit, levensfase, zingeving. Onderwerpen die enorme  impact op je leven hebben, maar waar je maar moeilijk vorm aan geeft.

Inzicht in je klacht

Een psycholoog helpt je om je klachten duidelijk en precies onder woorden te brengen. Dat is heel fijn voor jou: je kunt je verhaal doen bij iemand die actief en aandachtig luistert. Door het samen te onderzoeken, krijg je zelf ook een beter beeld van je klachten.

Op weg naar beter

De meeste psychologen werken met een behandelplan. Daarin staat hoe de psycholoog denkt dat jij uit je klacht kunt groeien. De doelen zijn duidelijk omschreven en het plan is opgesteld voor jouw manier van werken en leren. Dat behandelplan omschrijft altijd een traject van verandering. Je gaat veranderen. Vaak is die verandering vooral het hervinden van wat er altijd al was. Kwaliteit, mogelijkheden en talenten die je uit het oog bent verloren. De psycholoog staat je bij, geeft mogelijkheden, steunt, geef weerklank en helpt je bij het vinden van je kracht. En jij gaat het doen. Jij hebt de klacht, de oplossing én de manier om eruit te komen!

We bewegen met je leven mee

De behandeling is niet star. Je leven gaat door, er kan van alles gebeuren. In de regel bepalen acute vraagstukken en problemen een gesprek. De psycholoog gebruikt die om de overkoepelende thema’s te bespreken. De psycholoog evalueert tussentijds of jullie op de goede weg zitten.

Het is werk

De meeste cliënten hebben veel werk te verzetten. Het is een intensief proces waarin je aan de slag gaat met wezenlijke vraagstukken over jezelf en je leven. De gesprekken met de psycholoog zijn bakens in je proces. Het proces zelf speelt zich af tussen die bakens. De psycholoog reikt je alle handvatten om actief te veranderen aan. Je leert afstand te nemen, te spiegelen en jezelf te confronteren met je eigen gedrag.

Een groeiproces

Je groeit. En je kunt ook in de toekomst jezelf helpen. Je hebt immers meer inzicht in jezelf, de processen die je bepalen en waar jouw eigen valkuilen zitten.

Contact Psycholoog Leeuwarden?

Als je meer wilt weten over wanneer je naar een psycholoog gaat, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt, bel dan even voor een afspraak naar 058-5853741 of stuur een mail naar Psycholoog Leeuwarden.